Jak porazit inflaci a kam investovat?

Nedávno ještě lidé považovali pojmy jako investice, dluhopis a  podílový fond  za sprosté slovo a reagovali na něj velmi negativně. Současná doba, kdy se vše razantně zdražuje od zboží, služeb, pohonných hmot přes energie po jídlo, velmi rychle přispěla ke změně uvažování. Začínáme být k investicím otevření. Nikomu se totiž nelíbí, když rostou ceny služeb a ceny potravin. Přispělo k tomu i stárnutí populace a změna uvažování generace Y a Z* směrem na západ, kde je naprosto běžné si od finančních nebo investičních specialistů nechat poradit.

Investiční specialista společnosti BIDLI Michael Vaško se v investicích, developmentu a bankovnictví pohybuje více než 13 let a sám je také aktivním investorem. Preferuje investovat do společností, u nichž ví, co dělají a co od nich může očekávat. Razí heslo, že „emoce do investic nepatří.“

V minulosti se staral o velmi bonitní klientelu v Komerční bance, a protože nejen v médiích rezonuje narůstající inflace, zeptali jsme se ho, jak inflaci porazit, aby naše peníze neztrácely na hodnotě.

Inflace v říjnu vystoupala na 5,8 %. Jaký je tvůj výhled inflace v následujících měsících?

Jde o to, jak se na inflaci díváme. Oproti loňskému říjnu sice narostla o 5,8 %, ale inflace vyjádřená průměrným ročním indexem (poměr mezi dvanácti posledními měsíci a předposledních dvanácti měsíci) byla jen 3,2 %. Média porovnala říjen 2021 s říjnem 2020 a tam opravdu bylo 5,8 %, to ano, ale je potřeba si informace ověřovat a dívat se na to více způsoby a do hloubky. Zdražování samozřejmě probíhá, protože stát restriktivními opatřeními zavřel ekonomiku. Restaurace a obchodníci.  následně navýšily ceny, aby si po uvolnění opatření a nastartování ekonomiky vykompenzovaly předchozí ztráty.

Inflace bude ještě stoupat začátkem první poloviny příštího roku. V lednu odhaduji inflaci okolo 7 %. Nečekám ale, že bude dále růst nějak výrazně. Naštěstí inflaci brzdí to, že lidé spoří a ukládají peníze do investic a neutrácí. Tím můžou sami inflaci trochu přibrzdit, ale stát bohužel zastavení růstu inflace zatím efektivně nepomáhá.

Uvidíme, jaké kroky udělá ČNB. Čekal jsem u posledního zvýšení  sazeb maximálně 0,5 %, ale ne 1,25 %. Já sám jsem zastáncem toho názoru, že by se sazby takto razantně zvedat neměly. Protože se tím zdražují hypotéky a úvěry a v kombinaci s nárůstem nákladů na energie je toho zdražování v poslední době opravdu hodně, což se okamžitě dotklo nás všech. Pokud se vrátím k těm hypotékám, tak těžké období čeká lidi, kteří budou v blízké době refixovat hypotéku. Ti, kteří splácejí například třímilionovou hypotéku, budou kvůli vyšší sazbě splácet o několik tisíc měsíčně víc, což může být pro už tak napnutý rodinný rozpočet radikální změna. Naštěstí i na to máme v Bidli řešení.

inflace-n-r-st

 

Většina Čechů má uložené peníze na spořícím účtu s nulovým nebo nízkým úrokem, což  je vzhledem k narůstající inflaci velmi málo. Doporučuješ někomu ještě spořící účet?

Nejprve je potřeba říct, že dnes najdeme banky, kde se spořící účet pohybuje kolem 2 %, což je ale pouze reakcí na zvýšení sazeb ČNB. Tento krok je pro banku velmi výnosným obchodem, protože vklady klientů zhodnotí za výrazně vyšší úrok.

Zpátky ke spořicímu účtu. Ten doporučuji ideálně pro případ nečekaného výdaje jako rezervu. To může být porouchané auto, pračka, počítač nebo podobné typy případů, kdy přestane fungovat běžný domácí spotřebič, bez kterého nemůžete fungovat. Výhodou je, že pokud se Vám doma stane nějaká ta nečeká pohroma, tak máte peníze ihned na běžném účtu. Určitě je ekonomický nesmysl mít na spořicím účtu částky v řádu vyšších stovek tisíc korun, protože jejich hodnotu inflace postupně snižuje. Inflaci spořicím účtem neporazíte, k tomu jsou na trhu jiné produkty.

Je nějaký produkt, který se vyplatí využít, kde výrazně pomáhá stát dotacemi?

Pokud chceme jmenovat finanční produkty, na které přispívá stát, můžeme hovořit o stavebním spoření. Stát je dotuje pravidelnou částkou a úrok se díky tomu v průměru pohybuje mezi 3,5 a 3,8 procent, ale opět můžeme říci, že stavební spoření inflaci neporazí.

V posledních letech se často mluví o penzijním spoření, protože na důchodovou reformu čekáme marně a asi se ji nikdy nedočkáme. Vyplatí se spořit si na penzi a pokud ano, tak jak? Doplňkové penzijní spoření, nebo podílové fondy?

U spoření na důchod hovoříme o doplňkovém penzijním spoření,  u dlouhodobého horizontu je vhodné nastavit dynamickou nebo růstovou strategii. Ale mladým lidem ve věku 20 až 30 let se vyplatí investovat, jelikož mají dlouhodobý investiční horizont. Investovat můžou například do nízkonákladových fondů, kde jsou většinou poplatky do jednoho procenta. Konkrétně mají tyto fondy zkratku ETF. Konkrétně bych zvolil fond, který obsahuje akcie největších amerických firem.

Pro někoho, kdo se ve věku 20 až 30 let poohlíží po zabezpečení na stáří, tak stejně jako řada odborníků doporučuji podílový fond S&P 500, což je zjednodušené řečeno balík akcií od 500 největších amerických společností.

Určitě je potřeba sledovat nákladovost těchto řešení, jelikož když půjdeme investovat do fondů k velkým komerčním bankám, tak už jen na vstupním poplatku zaplatíme třeba 3 % a pak následně každý rok další 2 % manažerský. V některých případech si prodejci účtují i výstupní poplatky.

 

Kam bys doporučil rodičům spořit dítěti na vysokou školu nebo na první auto?

Tady opět z dlouhodobého hlediska bych zvolil pravidelné investování do podílových fondů. Pokud klient nechce tolerovat kolísavost fondu, může zvolit investici  do korporátních dluhopisů. Zde upozorňuji, že je potřeba vybrat důvěryhodného a silného emitenta***,  kde je pevně daný úrok.

Možná se teď hodí říct, jak investuji já. Když kupuji akcii nebo dluhopis, tak musím vědět, co firma dělá, jakou má historii, jaké má výsledky, co plánuje na další roky. Když investuji, tak si s tím dám práci. Je to jako když stavíte rodinný dům. Než se pustíte do stavby, tak si taky  nejdřív najdete pozemek, navrhnete projekt, rozkreslíte domek z více úhlů, zvolíte materiály, které budou odpovídat Vaší představě. A pak teprve dům zrealizujete s důvěryhodnou společností Tenhle rozvážný přístup, který preferuji, aplikuji i u klientů Bidli. Chci, aby klient byl stoprocentně přesvědčený o firmě a věděl, co Bidli dělá. Každému klientovi představím jednotlivá oddělení a jejich činnosti. Aby si byl stoprocentně jistý svou investicí a měl přehled, co se s jeho prostředky bude dít.

 

Co moderní kryptoměny jako bitcoin? Dá se to považovat za rizikovou investici?

Společnost se rozdělila na dva tábory. Jedna polovina jsou extrémní nadšenci, kteří se zamilovali do všech kryptoměn a koupí si i další desítky kryptoměny.. Já se na to dívám jako na velmi dynamickou spekulativní investici.

Když Elon Musk v květnu na Twitteru prohlásil, že Tesla nebude přijímat bitcoiny, tak cena Bitcoinu klesla o desítky procent. Bitcoiny a kryptoměny jsou obecně extrémně riziková, volatilní a dynamická investice. Chybí mi v nich nějaký příběh, kterého bych se chytil a o který bych se mohl opřít. Třeba že je to firma, která něco vymyslela, má nějakou přidanou hodnotu jako IBM nebo Microsoft a to já v tom nevidím. Když si koupím fond kvalifikovaných investorů nebo dluhopis Bidli, vím, že investice jde do developerských projektů, technologií, fotovoltaiky nebo energií a dokážu vyhodnotit, jestli ten daný obor má perspektivu a v budoucnu se mu bude dařit.

Pokud se nedokážete odtrhnout od boomu kryptoměn, investujte do nich maximálně obezřetně a opravdu velmi malé částky.

Jak se díváš na investici do zlata?

Zlato považuji hlavně za udržitele hodnoty. Určitě do investičního portfolia patří.

Je rozdíl mezi fyzickým zlatem uchovaným v trezoru a zlatem obchodovaným na burze. Fyzické zlato má své výhody stejně jako ostatní drahé kovy – je to ochrana majetku. Je obchodovatelné na celém světě a bude si v případě krize držet hodnotu, nebo se jeho cena spíš zvýší. Můžeme se bavit i o výnosu, protože drahé kovy jsou dlouhodobě podhodnocené. Předpoklad je, že jejich ceny porostou, protože zaprvé dochází zásoby a zadruhé se některé z drahých kovů  používají v průmyslu.

Nákup fyzického zlata je  investice srovnatelná s nákupem nemovitosti. Koupit si zlato ve fyzické formě má tu výhodu, že po jeho nákupu už není dohledatelné to, kde se ten daný slitek nachází. Toto se může nazývat jako anonymita vlastnictví. Můžete ho darovat bez jakékoliv evidence na rozdíl třeba od nemovitosti, kde musí být vlastník uveden na katastru.

Jaké jsou kromě spořicích účtů typy nevýnosných finančních produktů, do kterých se prostě nevyplatí uložit peníze při takto vysoké inflaci?

 Jmenoval bych termínovaný vklad. Má podobnou sazbu jako spořící účet, možná je o desetinu výhodnější, ale tím, že je termínovaný, je „zamčený“ na několik let.  Pokud ho chcete vybrat dřív, než je dáno smlouvou, platí se navíc zpravidla poplatek za předčasné ukončení.

A co dluhopisy? Porazí inflaci?

Díky fixnímu úroku u dluhopisů bude výnos inflaci částečně nebo kompletně pokrývat a vaše vložené úspory neztratí tolik na hodnotě, případně ještě vydělají. Výnosy z dluhopisů se zpravidla vyplácejí  kvartálně nebo měsíčně a jejich splatnost bývá nejčastěji od dvou do pěti let. S výnosem, který se u dluhopisů vyplácí, můžeme dál pracovat a investovat ho dál, například do již zmiňovaného nízkonákladového fondu ETF. Variabilita investic a možnosti, jak peníze rozložit, jsou opravdu nekonečné.

Doporučil bys diverzifikaci mezi fondy?

Diverzifikovat nebo rozložit do více fondů rozhodně ano, je to nejlepší cesta, jak snižovat rizika.  

Mezi akciovými fondy může klient rozložit své peníze do fondů zaměřených na technologie, farmacii, inovace, udržitelné zdroje, vodohospodářství atd. Když nainvestujete tisíc korun na dvacet let do větších amerických společností, je velmi pravděpodobné, že na konci dvacetiletého horizontu budete kolem milionu korun, záleží na procentuálním zhodnocení.  V portfoliu by ke klasickým fondům, akciím a komoditám měly určitě mít své místo korporátní dluhopisy a nemovitostní fondy. Znovu ale zdůrazňuji, že by investor měl vědět, čím se společnost zabývá nebo jak jsou využity jím investované prostředky.

Vždy je dobré (a teď si nedělám reklamu) poradit se o tom s odborníky u největších bank nebo u společnosti se specializovaným poradenským a investičním oddělením jako je v Bidli.

Jaké akcie se vyplatí kupovat? Velké značky jako Amazon, Tesla nebo Google? Co třeba ty farmaceutické společnosti, které jsi naťuknul v předchozí otázce?

Farmaceutické společnosti jsou obsazeny ve fondech, které se zaměřují na stárnutí populace a je v nich opravdu obrovský potenciál. Tyto firmy nevydělávají jen během pandemie a díky výrobě vakcíny. Tyto firmy vydělávaly i před covidem, protože spotřeba léků je na historicky nejvyšší úrovni.

Akcie nejznámějších firem jako Amazon, Apple a Google měsíc co měsíc  naráží na  historická maxima. Samozřejmě i tyto akcie jsou volatilní**, kdy je při poklesu může investor nakoupit levněji. Bohužel velká část investorů se zalekne a začne panikařit a prodávat. Já tvrdím, že emoce do investování nepatří. Správný investor má nastavený časový horizont a strategii a tu se snaží dodržet. Jen díky tomu je šance na slušné zhodnocení a minimalizaci ztráty investovaných prostředků.

Dnes je i pro  nezkušené investory hrozně jednoduché začít s investováním, protože se v této digitální době vyrojilo dost aplikací, kde můžete investovat přímo z telefonu. Tohle ale já nedoporučuji, protože tři čtvrtiny lidí bez zkušeností rychle ztratí své investované prostředky. Za mě je opět nejbezpečnější jít buďto za velkou bankou, nebo se můžete poradit i u nás v Bidli.

Co bys na závěr poradil všem čtenářům?

Určitě se nebojte  investovat a raďte se s odborníkem. Když vás bolí zub, také jdete za zubařem a neléčíte si zub sami. A protože jsou za dveřmi svátky, přeji všem čtenářům klid, pohodu a bohatého Ježíška!

 

*generace Y a Z – generace Y se narodila v letech 1983 až 2000, je zvyklá cestovat nelpět na tradičních hodnotách svých rodič, generace Z je také označována jako net generation a vše si hledá na internetu

** volatilní – kolísavé, nestabilní

*** emitent – vydavatel finančních instrumentů, např. dluhopisů

Používáme cookies!

Tyto stránky používají a ukládají soubory cookies. Některé jsou nezbytné pro jejich správné fungování (tzv. technické cookies). Dále tyto stránky využívají marketingové a analytické cookies pro zkvalitnění našich služeb a přizpůsobení zobrazovaného obsahu. Pro jejich využití je nutný Váš souhlas. Více informací o cookies.